Aktuality

Po velkorysé modernizaci může školka Barevný svět uvítat v úspornější budově více dětí

Velkou proměnou prošla Mateřská škola Barevný svět v Dělnické ulici v Olomouci. Kromě toho, že je budova zateplená a má zbrusu novou střechu a okna, vzniklo v ní i jedno nové oddělení, díky kterému se výrazně zvýší kapacita školky. V zahradě jsou také nové herní prvky. Za pár dní proběhne kolaudace a v březnu se děti mohou do školky v Neředíně vrátit z dočasného exilu v ulici Přichystalova.

Téměř rok už totiž tráví děti ze školky Barevný svět v náhradních prostorách v bývalé základní škole v Přichystalově ulici. Stavební práce byly velmi rozsáhlé, takže je nebylo možné sladit s pobytem dětí. Jakmile ovšem bude dokončeno vybavení interiérů a uskuteční se kolaudace, budou moci děti zpět do své oblíbené školky. „V září k nim navíc můžeme přijmout dalších dvaadvacet dětí, a to díky rozšíření, které nám přidalo jednu novou plnohodnotnou třídu,“ říká Jindřiška Řeháčková, ředitelka mateřské školy.

Investice do modernizace školky, která začala vloni v březnu, měla ze strany města několik cílů. „Jednou z nich bylo navýšení kapacity školky vybudováním nové třídy ve druhém podlaží,“ vysvětluje náměstek primátora pro oblast školství Karel Konečný. „Dalším cílem byly energetické úspory. Nejúčinnější způsob, jak zamezit ztrátám tepelné energie, je totiž zateplování školních budov, a proto byly objekty školky opatřeny zateplenou obálkou a novou fasádou,“ dodává Karel Konečný. „Energetické úspory jsou pro nás dlouhodobě velkým tématem, snažíme se je zavádět všude tam, kde je to možné,“ zdůrazňuje primátor Olomouce Mirek Žbánek s tím, že právě nyní, kdy ceny energií rostou, se potvrzuje správnost takového postupu.

Přestavba objektu školky zahrnovala zateplení obvodového pláště, výměnu původních otvorových výplní, zateplení plochých střech včetně nového provedení hromosvodů, zateplení stropu suterénu a osazení nuceného větrání s rekuperací pro prostory učeben, šaten a hygienického zázemí. Na střeše jedné z budov bude osazeno fotovoltaické zařízení. Novinkou je i přístavba zvedací plošiny, která bude zajišťovat bezbariérový přístup do nového oddělení ve 2. podlaží. „Rozšíření kapacity školky o jedno oddělení i energetická opatření jsme se rozhodli realizovat současně, jsou to provázané akce a společný postup je výhodnější,“ popisuje investiční náměstek primátora Martin Major.

Náklady na zateplení budov byly 19,5 milionu korun, náklady na rozšíření kapacity školky činí 15 milionů korun. V prvním případě městu pomohla evropská dotace ve výši přes 7,1 milionu korun, ve druhém 5,7 milionu korun. Celkové náklady tedy byly 34,5 milionu korun a dotace téměř 12,9 milionu korun. Díky dobře vysoutěžené zakázce ušetřilo město oproti původním odhadům na celé akci zhruba 9 milionů korun.